Gorąca czekolada.
W Polsce mamy piękną zimę tej wiosny :). Śnieg jest
fantastyczny w grudniu i styczniu, w marcu zaczyna męczyć. Tęsknię za słońcem,
kwiatami, zieloną trawą, spacerami i rowerem, a Wy? Znalazłam bardzo fajny
przepis na gorącą czekoladę, skutecznie poprawia humor. Serdecznie polecam!
Co i jak?
Składniki na 4 porcje:
500ml mleka
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
100g mlecznej czekolady
30g dobrego, ciemnego kakao bez cukru
4 łyżki likieru migdałowego (np. amaretto możemy użyć
innego likieru lub nie dodawać go wcale)
Do dekoracji:
płatki migdałowe
czekoladki
1. Przygotuj 4 szklanki i do każdej wlej po łyżce
likieru.
2. W rondlu z grubym dnem zagotuj mleko i połowę
śmietanki.
3. Do wrzącego mleka dodaj kakao, wymieszaj. Zmniejsz
trochę ogień i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj, aż czekolada się roztopi.
Ciągle mieszając, trzymaj na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdejmij z
ognia i rozlej do szklanek.
4. Resztę śmietanki ubij i nałóż na wierzch czekolady. Posyp płatkami migdałowymi, ozdób czekoladkami.
Komentarze
Prześlij komentarz