Gorąca czekolada.

W Polsce mamy piękną zimę tej wiosny :). Śnieg jest fantastyczny w grudniu i styczniu, w marcu zaczyna męczyć. Tęsknię za słońcem, kwiatami, zieloną trawą, spacerami i rowerem, a Wy? Znalazłam bardzo fajny przepis na gorącą czekoladę, skutecznie poprawia humor. Serdecznie polecam!


Składniki na 4 porcje:
500ml mleka
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
100g mlecznej czekolady
30g dobrego, ciemnego kakao bez cukru
4 łyżki likieru migdałowego (np. amaretto możemy użyć innego likieru lub nie dodawać go wcale)

Do dekoracji:
płatki migdałowe
czekoladki


Co i jak?

1. Przygotuj 4 szklanki i do każdej wlej po łyżce likieru.

2. W rondlu z grubym dnem zagotuj mleko i połowę śmietanki.

3. Do wrzącego mleka dodaj kakao, wymieszaj. Zmniejsz trochę ogień i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj, aż czekolada się roztopi. Ciągle mieszając, trzymaj na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdejmij z ognia i rozlej do szklanek.

4. Resztę śmietanki ubij i nałóż na wierzch czekolady. Posyp płatkami migdałowymi, ozdób czekoladkami.


Komentarze

Popularne posty