Mazurek po polsku.

Mazurek pieczemy w Polsce tradycyjnie na Wielkanoc. Mamy kilka cudnych przepisów: migdałowy mazurek Neli Rubinstein, mazurek pomarańczowy czy czekoladowy. W moim domu co roku pieczemy karmelowy, moim zdaniem najlepszy. Na czekoladowej polewie można ułożyć dowolny wzór z migdałów, orzechów, suszonych owoców czy skórki pomarańczowej. U nas zazwyczaj są to migdałowe kwiatki.



Składniki na ciasto:
  • 2 żółtka z jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół kilo mąki pszennej, tortowej
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
Krem: 
  • pół litra śmietany kremówki 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix (bita śmietana)
Dodatkowo:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - puszkę wkładamy do wrzątku i gotujemy, wychodzi nam pyszny karmel. Możecie też kupić puszkę z gotowym karmelem - masą kajmakową, jeśli nie chcecie gotować samemu.
Polewa:
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wsyp do miski i bardzo dokładnie wyrób palcami na gładkie ciasto. Ulep z ciasta kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. 
  2. Po tym czasie ciasto podziel na trzy części. 
  3. Dobrze natłuszczoną blachę (wymiary ok. 25cm na 30cm), wylep ciastem i nakłuj widelcem. 
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 23 minuty i piecz w temp. 180 stopni aż ładnie się zarumieni. Podobnie musisz upiec drugą i trzecią połowę ciasta.
  5. Składniki na krem ubij mikserem.
  6. Na upieczony i ostudzony placek połóż dużą warstwę karmelu, następnie drugi placek, potem ubitą śmietanę, znowu placek i na koniec zrób polewę.
  7. Polewa - rozpuść w rondelku masło, dodaj kakao i śmietanę, zagotuj, mieszaj, gotowe.
  8. Polej ciasto i na ciepłej polewie ułóż dowolny wzór.

Jeśli na Wielkanoc odwiedza Was rodzina z dziećmi, warto przygotować dla nich drobne prezenty i ładnie zapakować. Polecam Wam moje zajączki wycięte z kolorowego papieru. Na zdjęciu jest krem do rąk, który opakowałam zwykły papier pakunkowy, wycięłam wszystkie elementy, posklejałam. Oto efekt:


Drugi pomysł to ozdobienie zwykłego, czarnego pudełka, które często zostaje nam po kolczykach czy kosmetykach. Wystarczy nakleić ładnego muffina.



Wycinamy niebieski "zaokrąglony trapez", rysujemy kreseczki niebieskim długopisem, następnie wycinamy górę muffinka z różowego papieru i rysujemy na nim malutkie kreseczki ciemno różowe. Wisienkę wycinamy z papieru czerwonego i dla lepszego efektu po jednej stronie dajemy odrobinę białego korektora. Do środka takiego pudełka wkładamy jakiś drobiazg dla Maluchów. 

Komentarze

  1. MAŁE RADY DO MAZURKA! - moja Kuzynka piekła na święta i zapytała o dwie dodatkowe rzeczy, których tu nie napisałam :).

    1. Do polewy używamy śmietanę słodką, ewentualnie można zamienić śmietanę na mleko.

    2. Po upieczeniu ciasto najlepiej trzymać w lodówce lub chłodnym miejscu - na kaflach, werandzie itd. mamy w mazurku bitą śmietanę i w ciepłym się rozpuści.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda ten wzorek. Taki wypracowany. W tym roku, na te Święta Wielkanocnne już mam przygotowane wszystko, ale kto wie, może skuszę się na Twojego mazurka następnym razem. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt, Krys

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty