Sernik na czekoladowym cieście.
Jeśli chodzi o sernik to jestem okropnie wybredna. Nie lubię zbyt suchych serników i wręcz dostaję alergii jak zobaczę w cieście rodzynki (ja je zawsze wydłubuję). Za każdym razem kiedy mam upiec sernik toczę sama z sobą wojnę - który przepis wybrać? Poznajcie doskonały Sernik Królewski!
Sernik Królewski jest doskonały w smaku a dodatkowo pięknie wygląda - ciemne, kakaowe ciasto cudnie komponuje się ze słodką, twarogową masą. Jest to doskonałe ciasto na wszystkie przyjęcia, imieniny czy święta i zawsze robi wielką furorę. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
2. Przygotuj masę serową: Najpierw musisz zmielić ser maszynką (dwa razy). Jeśli nie masz czasu możesz kupić gotowy, zmielony. Odstaw ser na bok i wbij w drugą miskę 4 żółtka.
3. 4 żółtka utrzyj z 1 i 1/2 szklanki cukru 200 g masła i 1 opakowaniem cukru wanilinowego na puszystą masę. Wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
4. Ciągle ucierając, dodaj ser biały po 1 łyżce. Na koniec wymieszaj masę z ubitymi na sztywno białkami.
5. Ciasto wyjmij z lodówki. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach do formy. Wyłóż na nie masę serową.
6. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Sernik piecz przez 50 minut w temp. 180°C.
Ważne! Po upieczeniu sernika nie wyciągaj go od razu z piekarnika. Należy jedynie uchylić drzwiczki i pozwolić, by ciasto powoli ostygło. Dzięki temu wypiek nie opadnie i będzie miał lepszą konsystencję. 30 min przed podaniem sernik warto wyjąć z lodówki, by spód nie był zbyt twardy.
Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie. Ilość porcji: 25, jedna porcja ma 330 kcal.
6. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Sernik piecz przez 50 minut w temp. 180°C.
Ważne! Po upieczeniu sernika nie wyciągaj go od razu z piekarnika. Należy jedynie uchylić drzwiczki i pozwolić, by ciasto powoli ostygło. Dzięki temu wypiek nie opadnie i będzie miał lepszą konsystencję. 30 min przed podaniem sernik warto wyjąć z lodówki, by spód nie był zbyt twardy.
Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie. Ilość porcji: 25, jedna porcja ma 330 kcal.
Komentarze
Prześlij komentarz