Sałatka warzywna.
Sałatka warzywna to w Polsce klasyk. Jest na imieninach babci, u cioci, na weselach, na pogrzebach i na wszystkie święta. Każdy Polak znać i lubić musi a obcokrajowiec powinien poznać. Sałatkę warzywną może zrobić każdy, jest bardzo prosta w wykonaniu. Przepis jest stary i od lat smakuje bardzo dobrze.
Składniki:
A na deser "pieso-baran"! Najlepiej rzeźbić w zimnym maśle, takim prosto z lodówki. Baranek miał być piękny a wyszła AWANGARDA W SZTUCE ;)
Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- 3-4 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- 4 jajka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1-2 cebule (opcjonalnie, jak lubimy na ostro)
- majonez
- sól, pieprz
Co i jak?
- Czyścimy marchewkę i ziemniaki, gotujemy. Po ugotowaniu dokładnie obieramy i kroimy w równą kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo. Ogórki, jajka i cebule kroimy w kosteczkę. Dodajemy kukurydzę.
- Na koniec dodajemy majonez, sól, pieprz do smaku.
Prawda, że proste? Fajne jest to, że tę sałatkę można modyfikować - dodać więcej kiszonych ogórków i musztardę jeśli wolimy bardziej kwaśne. Można nie dodawać cebuli jak ktoś jej nie lubi. Można też dodać groszek z puszki, seler czy pietruszkę, wszystko zależy od smaku i gustu. A jak mówią Francuzi: "Des goûts et des couleurs, on ne discute pas".
Komentarze
Prześlij komentarz