Tort z masą ananasową.
Poznajcie tort z ananasowym kremem i migdałami :). Przepis jest dosyć prosty, zapraszam!
Biszkopt z oliwą:
- 5 jaj (musimy je zważyć przez ubiciem)
- cukier i mąka - tyle ile ważą jajka - tyle dajemy cukru i tyle mąki.
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka, dodajemy cukier. W drugiej misce ubijamy żółtka i miksujemy je z proszkiem. Dodajemy żółtka do białek. Do tego dodajemy mąkę (mieszamy drewnianą łyżką) na końcu dodajemy oliwę. Pieczemy 35-40 minut w 180°C.
Krem z ananasem:
- 1 puszka ananasów w krążkach
- 30 dkg masła
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
Biszkopt musimy skropić alkoholem z wodą. Na soku z ananasa (całym) ugotujemy budyń. Jak ostygnie, dodajemy go do utartego masła, cukru i jaj. Na koniec dodajemy pokrojone ananasy. Krem gotowy :). Biszkopt musimy przekroić na pół i namoczyć alkoholem. Środek ciasta trzeba posmarować kremem, wierzch też.
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Składniki musimy wrzucić na patelnię i podgrzać aż ładnie się zarumienią. Po ostudzeniu posypujemy naszą kruszonką tort.
Kokardka: na koniec wiążemy różową wstążkę i układamy ją na torcie. Gotowe!
Pani Małgosiu, tort wygląda tak nobliwie..., ale apetycznie i dekoracyjnie. Kruszonka przypadła do gustu mojemu mężowi.
OdpowiedzUsuńP.s. Zapraszam Panią do listy członków mojego bloga. Pozdrawiam serdecznie, Krys
Bardzo się cieszę, kruszonka jest zawsze najlepsza, w każdym cieście :). Dziękuję, a co muszę kliknąć żeby być na liście członków? Jestem ostatnio strasznie zabiegana i nawet nie wiem o co chodzi :), pozdrowienia! :)
OdpowiedzUsuńAaaa, już wiem o co chodzi! :) członkowie-obserwatorzy google, już klikam :)
UsuńDziękuję i...witam wśród członków (obserwatorów). Pozdrawiam, Krys
Usuń