Tort z masą ananasową.

Poznajcie tort z ananasowym kremem i migdałami :). Przepis jest dosyć prosty, zapraszam!


Biszkopt z oliwą:

  • 5 jaj (musimy je zważyć przez ubiciem)
  • cukier i mąka - tyle ile ważą jajka - tyle dajemy cukru i tyle mąki.
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka, dodajemy cukier. W drugiej misce ubijamy żółtka i miksujemy je z proszkiem. Dodajemy żółtka do białek. Do tego dodajemy mąkę (mieszamy drewnianą łyżką) na końcu dodajemy oliwę. Pieczemy 35-40 minut w 180°C.



Krem z ananasem: 

  • 1 puszka ananasów w krążkach
  • 30 dkg masła
  • 2 jaja 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy 
Biszkopt musimy skropić alkoholem z wodą. Na soku z ananasa (całym) ugotujemy budyń. Jak ostygnie, dodajemy go do utartego masła, cukru i jaj. Na koniec dodajemy pokrojone ananasy. Krem gotowy :). Biszkopt musimy przekroić na pół i namoczyć alkoholem. Środek ciasta trzeba posmarować kremem, wierzch też.



Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
Składniki musimy wrzucić na patelnię i podgrzać aż ładnie się zarumienią. Po ostudzeniu posypujemy naszą kruszonką tort. 



Kokardka: na koniec wiążemy różową wstążkę i układamy ją na torcie. Gotowe!

Komentarze

  1. Pani Małgosiu, tort wygląda tak nobliwie..., ale apetycznie i dekoracyjnie. Kruszonka przypadła do gustu mojemu mężowi.
    P.s. Zapraszam Panią do listy członków mojego bloga. Pozdrawiam serdecznie, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, kruszonka jest zawsze najlepsza, w każdym cieście :). Dziękuję, a co muszę kliknąć żeby być na liście członków? Jestem ostatnio strasznie zabiegana i nawet nie wiem o co chodzi :), pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa, już wiem o co chodzi! :) członkowie-obserwatorzy google, już klikam :)

      Usuń
    2. Dziękuję i...witam wśród członków (obserwatorów). Pozdrawiam, Krys

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty