Tarta z owocami.

Przedstawiam Wam obiecany przepis na tartę z owocami. Ciasto idealne na lato - możesz je zrobić z malinami, jeżynami, porzeczkami czy truskawkami. Tarta jest naprawdę pyszna, ma wielu fanów, a najlepsze jest to, że zrobisz ją szybko i prosto. Najlepiej smakuje ze schłodzonym, słodkim winem sangrią, który możesz połączyć z sokiem pomarańczowym, kostkami lodu, cząstkami pomarańczy i grejpfruta.


Tak tarta wygląda po upieczeniu:


Do tarty świetnie pasują maliny: 




Jak również porzeczki:



Na początek przygotuj sobie świeże owoce - maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki. Opłucz je zimną wodą i przebierz. 


Jak zrobić ciasto? 

Składniki: 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko

Przesianą mąkę i cukier wsyp do miski i zmiksuj. Dodaj pokrojone masło i miksuj aż do wyrobienia ciasta (aż powstaną okruszki jak na kruszonkę, patrz: zdjęcie wyżej). Rozkłóć jajko i dodaj do kruszonki, dalej miksuj aż do połączenia się składników (nie za długo, bo kruche ciasto tego nie lubi!). Ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. 


Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Nastaw piekarnik na 180°C. Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty, wyłóż dno i brzegi formy, odetnij wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkuj widelcem. Tartę przykryj papierem do pieczenia.


Na papier do pieczenia połóż szklane groszki, które obciążą Twoje ciasto (tarta nie może za wysoko wyrosnąć). Jeśli nie masz takich groszków możesz użyć coś innego, w miarę lekkiego.  Piecz ciasto ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmij groszki i papier do pieczenia i zostaw w piekarniku na 5 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. 


Ostudź ciasto w formie. W czasie chłodzenia ciasta przygotuj 1 budyń śmietankowy lub wanilinowy oraz 1 galaretkę truskawkową.  Wystudź budyń i galaretkę. Przygotuj owoce.


Ostudzony budyń wyłóż na ciasto, a na nim poukładaj owoce. 


Na mojej tarcie ułożyłam jeżyny po okręgu, w środek nasypałam czarne porzeczki, białe i różowe maliny.



Na koniec poukładaj czerwone porzeczki, najładniej będą wyglądać z zielonymi ogonkami. 


Całość zalej tężejącą galaretką i włóż do lodówki. Smacznego! 


Mam dla Was małą niespodziankę. Nagrałam krótki film gdzie opowiadam o tarcie oraz filmik jak zrobić słodką sangrię. Z góry przepraszam za jakość (to filmy z telefonu). Celem była dobra zabawa, więc mam nadzieję, że potraktujecie je z przymrużeniem oka. 




"Wierzę w dobro. W pozytywną energię, w prawdę. Wierzę, że dobro zawsze będzie zwyciężało nad złem. Wierzę, że człowiek sam tworzy swoją przyszłość i ma na nią wpływ - także poprzez życie w prawdzie i uczciwości, bo promieniując dobrą energią, przyciąga się jeszcze więcej tej pozytywnej, konstruktywnej i dobrej energii, która daje siłę." - Beata Pawlikowska

Komentarze

  1. Tak kolorowo i pysznie u Ciebie, aż chciałoby się od razu zjeść taką tartę. Dobry pomysł z tartą na szybkie i smaczne ciasto. A filmiki? Świetne. Dobra zabawa. I o to chodzi. W końcu profesjonalnie podałaś przepis i dodałaś zdjęcia...A potem? Czas na zabawę. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta jest pyszna, bardzo letnia. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty