Tort serduszko.
Poznajcie tort w kształcie serca z bitą śmietaną i owocami! :) Ostatnio szukałam tej serduszkowej blaszki bardzo, bardzo długo. Myślałam, że ją komuś pożyczyłam, ale kompletnie nie pamiętałam komu. Okazało się, że to moja kochana Babcia ma sklerozę i schowała ją do szafki w piwnicy :). Blaszka się znalazła, tort upieczony. Zapraszam!
Składniki:
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do tego tortu potrzebujesz formę SERDUSZKO, ale jak nie masz takiej to upiecz na okrągłej tortownicy o wymiarach od 20 cm do 23 cm.
Co i jak?
- Białka jajek ubij na sztywną masę z cukrem waniliowym, cukrem i proszkiem.
- Do ubitej piany dodaj żółtka, przesiej mąki i ubij na najmniejszych obrotach.
- Ciasto przełóż do formy.
- Piecz ok. 25 minut w 180°C
Na jedną połowę ciasta nakładamy bitą śmietanę. Przepis na bita śmietanę: Śmietanę kremówkę 30% ubijamy mikserem ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Gdy na cieście mamy już bitą śmietanę, możemy pokroić na nią owoce.
Układamy na to drugą część biszkoptu i cały tort smarujemy bitą śmietaną.
Owoce na torcie układamy wedle uznania.
Sto lat, sto lat! ;)
Tort jest tak pyszny, że znika bardzo, bardzo szybko!
Małgosiu już pisałam, że ma Pani duszę artystyczną. Bardzo ładnie to Pani prezentuje. Wszystko jest takie ładne a tort wyglada na bardzo apetyczny. A o seruszku już nie wspomnę....Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Krysiu! :) Chyba wszyscy, którzy kochają piec i zdobić ciasta mają coś z artysty :)
Usuńostatnio piekłam podobnego serduszkowego torta mojemu chłopakowi na urodziny :P miał 4 warstwy: żółtą, niebieską, zieloną i czerwoną, męczyłam się nad nim 2 dni, wyszły mi też 2 zakalce, ale efekt był zachwycający :)
OdpowiedzUsuńOo, kolorowy? :) Super! I nic mi nie mówiłaś na uczelni? Aż dwa dni piekłaś? Wyślesz mi zdjęcia? :)
Usuń